vineri, 8 aprilie 2011

Ceasul automatic!

Un ceas automatic este un ceas mecanic, prevazut cu regulator cu balansier al carui arc motor este tensionat de miscarile bratului si nu necesita intoarcere manuala zilnica. Pentru a reusi aceasta incarcare automatica, ceasul contine un “rotor” in forma de evantai. Miscarile normale ale bratului purtatorului provoaca miscarea rotorului in jurul axului sau, caruia i se ataseaza un mecanism ce transforma miscarea de translatie in miscare de rotatie care in cele din urma intoarce arcul motor.

Directorul tehnic al manufacturii Rolex a inventat sistemul modern cunoscut si folosit si astazi ca baza pentru Rolex Oyster Perpetual, in care greutatea semi-circulara se poate roti 360, in loc de 300 ca la conceptul lui Hardwood. Versiunea Rolex a contribuit si la cresterea energiei acumulate in arc, permitand o functionare de 36h fara a fi purtat. In prezent aproape toate ceasurile mecanice sunt automatice. O exceptie notabila este Omega Speedmaster Moonwatch, modelul utilizat de astronautii NASA in timpul Misiunii Apollo. NASA a presupus gresit ca mecanismul cu intoarcere automata se baza pe un efect de pendul, precum in versiunea lui Hardwood, necesitand fie un camp gravitational fie o acceleratie constanta. Imponderabilitatea spatiului a ridicat probleme si dubii referitoare la buna functionare a unui ceas automatic. In realitate, un mecanism cu intoarcere la 360 ar trebui sa functioneze si mai bine la gravitatie 0, unde frecarea la care e supus mecanismul e mai mica. Rotorul se poate misca mai mult timp si poate astfel transmite mai multa energie arcului.
                              Ceasurile automatice depind de miscarea bratului pentru a functiona, necesitand insa si intoarcere manuala chiar daca acesta e purtat zilnic. Este recomandabil ca atunci cand lasati jos un ceas automatic, sa il intoarceti pentru ca acesta sa poata functiona la parametri mai mult timp. Daca ceasul nu e purtat zilnic atunci e de preferat sa fie intors cel putin de 2 ori pe saptamana pentru a mentine o functionare constanta, precum si pentru a mentine mecanismul in stare buna. Intoarcerea ceasului mecanic la acelasi moment din zi poate fi transformata intr-o rutina, deoarece este benefic pentru mecanism. In plus exista dispozitive de intoarecere automatica care au rolul de a intoarce ceasurile automatice, simuland miscarile mainii. Aceste dispozitive sunt foarte eficiente si recomandabile pentru colectionarii de ceasuri automatice si nu numai, deoarece mentin mecanismul intr-o continua miscare. Un alt sfat este acela de a evita setarea zilei si/sau datei (daca ceasul are aceste functii) in timpul noptii. Mecanimul zi/data se activeaza in timpul noptii si setarea in aceasta perioada poate dauna. In plus, este recomandabil ca un ceas mecanic sa nu fie purtat in timpul practicarii unui sport care necesita miscari bruste ale mainii (tenis, golf etc), deoarece fortele inertiale mari si socurile pot dauna grav mecanismului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu